Varenik – dalmatinski zlatni grožđani nektar

Varenik je vrlo, vrlo stari tradicionalni proizvod koji nastaje iskuhavanjem soka crnog grožđa naše autohtone sorte grožđa Plavac mali.

PRIPRAVA VARENIKA

Varenik se proizvodi od autohtone sorte grožđa Plavac mali – metodom iskuhavanja soka od spomenutog grožđa.

Proces iskuhavanja soka od grožđa mora početi neposredno i odmah nakon cijeđenja grožđa kako bi se u što većoj mjeri usporio proces nastajanja alkoholnog vrenja spomenutog soka. Iskuhavanje traje dok se ne iskuha minimalno 50% sadržaja cjelokupne tekućine.  Preostali dio tako dobivene guste tekućine se zove VARENIK. U početku je njegova boja nalik boji krvi, a taloženjem se ta boja mijenja u jaku i jasnu vinsko karamel krvavu boju. Izrazito je slatkog i intenzivnog voćno medenog okusa. Takav Varenik se ostavlja u posude na zrenje i taloženje  sve do kraja njegove upotrebe uz napomenu da se Varenik barem jednom godišnje treba pretočiti i odvojiti od taloga koji je nastao taloženjem i zrenjem .

Varenik je bolji što je stariji, ali su i gubici u količini nastali taloženjem i zrenjem Varenika svake naredne godine neizbježna pojava.

PRIMJENA VARENIKA

Varenik se koristi za razne načine i za razne primjene u kućanstvu. Kako je izrazito kaloričan I energetski jak, nekoć se davao djeci, te  iscrpljenim hraniteljima obitelji, kao i rodiljama da ih okrijepi. Najčešće se je servirao na tanjuru promiješan sa maslinovim uljem. Također je poznata njegova primjena u pripravi lokalnog kolača imenom Lumblija koji se servira za dan Svih Svetih . Neizostavan je u pripremi prave pašticade, nekih salata ili čak kao sok koji se dobije kada se Varenik promiješa sa vodom. Bilo koja salata u koju se primješa par kapljica varenika sa maslinovim uljem Torkul, pretvara se u gastro rapsodiju okusa i mirisa.

Gdje ga ima za kupiti ?

Varenik nažalost zbog složenog postupka proizvodnje i slabo poznatog recepta priprave, nije moguće naći nigdje u slobodnoj prodaji.
Obitelj Žuvela dan danas radi varenik u limitiranim količinama. Moguće ga je degustirati jedino pri posjeti našem imanju.