Torkul

Maslinovo ulje TORKUL, vrhunski proizvod iz naše proizvodnje, prvo je zaštićeno maslinovo ulje sa oznakom izvornosti u R. Hrvatskoj.

Na temelju Zakona o oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama izvornosti proizvoda i usluga, pravo korištenja oznake izvornosti TORKUL za maslinovo ulje, upisano je u registar Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo rješenjem broj: G 20010001 od 13. listopada 2004. godine.

Oznakom zemljopisnog podrijetla štiti se naziv mjesta (lokalitet), područja (županije ili regije) i u iznimnim slučajevima zemlje iz koje potječe proizvod, kakvoća i druga svojstva nastala pod utjecajem zemljopisnog podrijetla.

Oznakom izvornosti štiti se osim zemljopisnog podrijetla i postupak prerade i proizvodnje određenog proizvoda.

Oznaka izvornosti je najviši stupanj ocjene maslinovog ulja koji potrošaču jamči da u rukama ima vrhunski proizvod, upravo onakav kako je deklariran. U svjetskoj proizvodnji maslinovih ulja, zabilježeno je sedamdesetak zaštićenih ulja sa oznakom izvornosti.

TORKUL je djevičansko maslinovo ulje ekstra kakvoće, (sadržaj slobodnih masnih kiselina manje od 0,8 % po hrvatskom i EU standardu), proizvedeno fizičkom obradom svježih, ručno ubranih maslina, autohtonih sorti; lastovke (70 %) i drobnice (30 %), iz maslinika Vele Luke, mjestu poznatom po višestoljetnoj tradiciji proizvodnje najkvalitetnijeg maslinovog ulja.

Pravodobnom berbom i preradom u istom danu postiže se vrlo niski udio slobodnih masnih kiselina (SMK) od oko 0.15-0.20 %, što je višestruko niže od dozvoljenih vrijednosti u klasi ekstra kakvoće.

Posebno izraženo svojstvo maslinovog ulja TORKUL je visok sadržaj ukupnih polifenola (prosječno preko 300 mg/kg ulja) u odnosu na ostale domaće sorte, a što ga u nutritivnom smislu čini visoko vrijednom namirnicom i u kombinaciji sa niskim udjelom SMK vrlo stabilnim i postojanim.

Analize uzoraka maslinovog ulja TORKUL starih 3 godine pokazuju da je ulje još u granicama ekstra kakvoće (SMK oko 0.42 %) dok je većina uzoraka ostalih ulja iste starosti nejestiva (užegla).

S obzirom da su se autohtone sorte lastovka i drobnica kroz više stoljeća prilagodile vrlo škrtom tlu i sušnom podneblju, a kako je okoliš nezagađen, analize uzoraka odgovaraju najvišim standardima zdrave proizvodnje.

O maslinovom ulju kao sastavnom dijelu Mediteranske prehrane, potvrđenog standarda zdrave prehrane, o namirnici koju možemo naći na optimalnim dijetološkim i nutricionistički prilagođenim jelovnicima puno je toga rečeno i napisano.

Visokovrijedna namirnica, lijek i začin istovremeno, čini ovaj proizvod jedinstvenim. Zaključak je da ga se zbog svojih nutritivnih, dijetoterapijskih i organoleptičkih svojstava preporuča gotovo svima u svakodnevnoj prehrani, a posebice u najranijem djetinjstvu i poznijoj životnoj dobi.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje TORKUL, zahvaljujući navedenim svojstvima, prihvaćeno je od svih kategorija potrošača, prvenstveno od onih koji žele kupiti jedinstveni proizvod zdrave prehrane ili uživati u vrhunskom gastronomskom doživljaju

Ekstradjevičansko maslinovo ulje visoke kakvoće može se s lakoćom prepoznati jer ima svojstvenu voćnu aromu zdravog i svježeg ploda masline.

Uživajte u prirodnom okusu ovog vrhunskog maslinovog ulja, jer TORKUL je ulje kao što bi trebalo biti.

Obogatite vašu prehranu i kvalitetu života tekućim zlatom Mediterana