Torkul – tekuće zlato mediterana

Ekstra djevičansko maslinovo ulje „Torkul®“ je prirodni, autohtoni, više puta nagrađivan i svjetski priznat proizvod premium kvalitete. Jeste li znali da je ulje Torkul svrstano među najbolja svjetska maslinova ulja. Kao rezultat marljivog dugogodišnjeg rada obiteljskog obrta „Fanito®, proizvodi se pod strogo definiranim i  kontroliranim uvjetima na području Vele Luke (Dubrovačko-Neratvanska županija) od isključivo dvije autohtone sorte maslina „Lastovka“ i „Drobnica“.

Nositelj je prestižnih certifikata i važnih preporuka:

  • Prvo maslinovo ulje u RH s oznakom izvornosti
  • Pravilnikom HGK o kvaliteti proizvoda nosi oznaku Izvorno Hrvatsko
  • Hrvatski otočni proizvod
  • Preporuka W&GA
  • Preporuka Slow food-a

Želite li uživati u prirodnom okusu i mirisu Mediterana koje vam pruža ekstra djevičansko maslinovo ulje „Torkul®“, obratite nam se s povjerenjem. Proizvode osobno punimo, pakiramo u vlastitoj punionici te vam ih šaljemo na sve adrese svijeta.

UNESCOV-a  definicija  mediteranske  prehrane :

Mediteranska prehrana predstavlja skup vještina, znanja ,običaja i tradicije, od pejzaža do stola, uključujući   i usjeve, žetve, ribolov, čuvanje, preradu, pripreme i posebice, konzumiranje hrane. Mediteransku prehranu karakterizira prehrambeni model koji je ostao konstantan tijekom vremena i prostora, a koji se uglavnom sastoji od maslinovog ulja, žitarica, svježeg ili sušenog voća i povrća, umjerene količine ribe, mliječnih proizvoda i mesa, te mnogih začina, a tu su i vino ili razne biljne infuzije , uz poštivanje uvjerenja svake zajednice.  No Mediteranska prehrana obuhvaća više od same hrane. Promiče društvenu interakciju, jer su zajednički obroci temelj društvenih običaja i narodnih svečanosti.

Nastala je tako bogata baština pjesama, priča i legendi. Taj je način života ukorijenjen u teritoriju, te poštuje biološku raznolikost, osigurava očuvanje i razvoj tradicionalnih aktivnosti i obrata vezanih uz ribolov i uzgoj životinja u mediteranskim zajednicama. Žene igraju posebno važnu ulogu u prenošenju znanja, kao i poznavanju rituala, tradicionalnih plesova, svečanosti te očuvanju vještina.