Torkul, tekuće zlato mediterana

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Torkul je prirodni, autohtoni, više puta nagrađivan i svjetski priznat proizvod premium kvalitete. Jeste li znali da je ulje Torkul svrstano među najbolja svjetska maslinova ulja.

Više o Torkulu

Čaj od lista masline

Nismo se zaustavili na proizvodnji maslinovog ulja, već smo tržištu ponudili još jedan proizvod – prvi domaći čaj od lista masline. Autentičnost, kvalitetu i izvrsnost našeg proizvoda, potvrdila je i Slow food komisija 2014, kada je naš čaj uvršten u Arku okusa, kao jedini domaći čaj na ovom dragocjenom popisu.  Kreirati i stvarati vrhunske gastro–eko proizvode i umrežavati se s brojnim kvalitetnim dionicima domaće gastro proizvodnje, povezivati domaće gastro proizvode kroz Torkul brand, naša je misija kojoj smo posvećeni do krajnjeg maksimuma.

List masline – vrijedan saveznik zdravog života

Zdrava i pravilna prehrana ljudi postaje danas imperativ svakodnevnog funkcioniranja. Užurbani tempo življenja kao i sve učestaliji stres, značajno djeluje na zdravlje ljudi.

Na sreću u svijetu sve više prevladala svijest o potrebi uključivanja zdravih namirnica u svoj svakodnevni životni ritam jer hrana doista služi tijelu kao lijek, ukoliko neki od stresnih okidača nisu pokrenuli već neku neizlječivi proces u tijelu. No i to se u pojedinim slučajevima može izliječiti uključujući u terapiju obaveznu medicinsku pomoć i zdravu prehranu baziranu na voću povrću i ribi. Mediteranska prehrana, u kojoj maslina i maslinovo ulje imaju vrlo značajnu ulogu, oduvijek se smatrala jednom od najpravilnijih i najzdravijih tipova prehrane te ju je stoga poželjno uključiti u svoj stil života. Premda je uglavnom plod masline taj koji zaokuplja najveću pažnju i koji se najviše koristi, bilo kao sam plod ili kao proizvod ploda (maslinovo ulje), komercijalno se sve više počinje koristiti i drugi dio ove biljke – list.

Pitoma maslina, ta  drevna biljna vrsta, zbog svoje se posebnosti ubraja među najcjenjenije voće. Simbolika ovog zimzelenog stabla koje se najčešće susreće uz obale Sredozemlja znana je ljudima još od biblijskih vremena.  Lišće masline drevni Egipćani koristili su prilikom mumificiranja faraona, a tradicija njegove uporabe u medicinske svrhe održala se sve do danas, iako se prvi dokumentirani podaci njegove medicinske primjene vezuju uz 1850. godinu, kada je bio korišten u liječenju malarije i gripe. U novije doba njegova ljekovitost je potvrđena. Pokazalo se da upravo maslinov list pokazuje vrlo dobra svojstva u borbi protiv infekcija i bolesnih stanja organizma.

Fanito - čaj lista masline

Ljekovita svojstva lista masline

List masline krije brojna ljekovita svojstva. Najaktivniji spoj u lišću masline, za kojeg se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antimikrobno djelovanje. U važne sastojke lista s antimikrobnim djelovanjem ubrajaju se još i spoj oluropezid te kalcijev enolat, po nekim autorima najaktivniji sastojak lista. O mnogim ovim spojevima se još uvijek ne zna puno toga iako su ljekovita svojstva istih dokazana.

Maslinovim listom postiže se poboljšanje stanja u velikom broju bolesti uzrokovanih mikrobima – upala pluća, gonoreja, tuberkuloza, gripa, meningitis, hepatitis B, herpes itd. Također je dobar i kod infekcija mokraćnog sustava, ali i kod kirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.

Vrlo je duga lista bolesti za koje se dokazalo da mogu biti liječene korištenjem preparata na bazi maslinova lista. Od otprilike 125 vrsta patoloških mikroorganizama koji ne mogu odoljeti djelovanju spojeva prisutnih u listu masline, navest ćemo samo najčešće bolesti koje takvi mikroorganizmi uzrokuju, ali i one bolesti ili stanja koje mogu biti učinkovito liječene lišćem masline.

Oboljenja na koja djeluje ekstrakt maslinova lista:

srčana oboljenja
herpes
artritis
dijabetes
sindrom kroničnog umora
hepatitis A, B i C
meningitis (virusni i bakterijski)
vaginitis
botulizam
difterija
listerija
malarija
čir na želucu
gripa
upala mokraćnih putova
encefalitis
klamidijske infekcije

Prema nekim istraživanjima, ekstrakt maslinova lista je djelotvoran i protiv Ebola virusa, a u nekim preliminarnim istraživanjima čak je pokazao ohrabrujuće rezultate u djelovanju protiv virusa AIDS-a.

Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sustav, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni tlak, koncentraciju šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i “loš” kolesterol tj. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu. Smatra se da ovi spojevi imaju izražena i antioksidacijska svojstva tj. da sprječavaju oksidaciju LDL-a.

Mehanizam djelovanja ljekovitih tvari lista masline

Iako mehanizam djelovanja glavnog sastojka lista masline – oleuropeina – kao antivirusnog agensa nije u potpunosti objašnjen, postoji nekoliko teza o njegovu djelovanju. Najveći broj znanstvenika se slaže kako ovaj spoj djeluje na proces sinteze specifičnih aminokiselina neophodnih za životni ciklus virusa. Naime ovaj spoj ima sposobnost da ulazi u virusom zaraženu stanicu gdje uzrokuje nepovratnu inhibiciju njegova umnažanja. Osim navedenog djelovanja, onemogućuje ili usporava djelovanje brojnih enzima bakterijskih stanica čime utječe na propusnost membrane bakterijskih stanica. Tako djelujući onemogućuje štetno djelovanje bakterija.

I produkt hidrolitičkog cijepanja oleuropeina – elenolna kiselina – pokazuje jaka antivirusna svojstva, ali u lužnatom mediju (pH oko 7,5). S obzirom da je pH (faktor kiselosti) krvi čovjeka sličan vrijednostima pH u kojima je navedena kiselina aktivna, logično je da je njeno djelovanje najznačajnije u samom krvotoku čovjeka. Njeno djelovanje mogu poništiti slobodne aminokiseline koje cirkuliraju krvotokom (poput lizina, triptofana, serina i histidina). Upravo zbog navedenog, liječnici i nutricionisti preporučuju uzimati preparate elenolne kiseline sat do dva prije ili poslije jela.

Oprez pri učestaloj uporabi:

Maslinov list, kao što je prethodno navedeno, pokazuje brojna pozitivna djelovanja po zdravlje čovjeka. No međutim, jednako tako posjeduje sposobnost da djelovanjem tvari koje su aktivni sastojci lista, stvori i popratnu pojavu. Radi se o korisnoj popratnoj pojavi koja naglašava njegovu vrijednost. Premda je ekstrakt lista masline u potpunosti neotrovan, uzimanje istih u prevelikim količinama iz početka mogu samo pogoršati zdravstveno stanje.

Ta privremena popratna pojava posljedica je neobično velike djelotvornosti protumikrobnog sredstva. Naime, uginuće velikog broja mikroorganizama zbog djelovanja tvari izoliranih iz maslinova lista, puni organizam otrovima tih istih umirućih organizama. Jetra te toksične tvari nije u mogućnosti odmah odstraniti pa stoga dolazi do popratnih pojava. Simptomi se, ovisno o vrsti infekcije, mijenjaju. Simptomi mogu uključivati glavobolju, blage alergijske promjene na koži i osjećaj umora. No kad ova reakcija prođe, ubrzo obično nestane i samo oboljenje.

Da bi se izbjeglo nastajanje popratnih pojava, onima koji namjeravaju uzimati preparate ili bilo koje proizvode na bazi maslinova lista, preporučuje se postupno povećavanje dnevne doze. Potrebno je napomenuti i to da spomenuti spojevi lista masline mogu djelovati tako da inaktiviraju djelovanje antibiotika. Stoga se proizvode na bazi maslinova lišća ne bi trebalo uzimati u isto vrijeme kad i antibiotike.

Prirodno je najbolje

Iako se na našem tržištu jako rijetko nalazi u obliku dodataka prehrani, izolirate maslinova lista moguće je koristiti tj. konzumirati, a kako to ukazuju brojna znanstvena istraživanja, i bolje, na prirodan način. Jedan od prirodnih načina konzumiranja, i to najčešćih, je pripremanje čaja od sušenog lišća maslinovog drveta. Ispijanje čaja maslinova lista nije novost. Naime, već u srednjem vijeku se koristio kao sredstvo za tretiranje bolesti i stanja kao što su kašalj, gripa, cistitis, i sl.

Mnogostruko ljekovito djelovanje čaja maslinova lišća danas je i znanstveno potvrđeno pa se stoga njegova uporaba u svijetu sve više povećava.

 ( izvor teksta: forum.hr )

Pripremanje čaja od lista masline

Kako bi se spojevi sa ljekovitim djelovanjem očuvali u što većoj količini pri pripravljanju čaja od maslinova lišća potrebno je pridržavati se određenih pravila. Ujedno, kako bi se izbjegle prethodno spomenute popratne pojave, navest će se dnevna doza čaja (preporučljiva za odraslu osobu) a koju možete pronaći na našoj kutiji čaja lista masline, uz deklaraciju.

Na kraju, završit ćemo riječima jednog poznatog agronoma: “Kad prolaziš pored masline, pokloni joj se!” Maslina, koja je oduvijek bila simbol mira, plodnosti, snage, zdravlja i blagosti, upravo to i zaslužuje.