Varenik je vrlo, vrlo stari tradicionalni proizvod koji nastaje iskuhavanjem soka crnog grožđa naše autohtone sorte grožđa Plavac mali.

PRIPRAVA VARENIKA

Varenik se proizvodi od autohtone sorte grožđa Plavac mali – metodom iskuhavanja soka od spomenutog grožđa.

Proces iskuhavanja soka od grožđa mora početi neposredno i odmah nakon cijeđenja grožđa kako bi se u što većoj mjeri usporio proces nastajanja alkoholnog vrenja spomenutog soka. Iskuhavanje traje dok se ne iskuha minimalno 50% sadržaja cjelokupne tekućine.  Preostali dio tako dobivene guste tekućine se zove VARENIK. U početku je njegova boja nalik boji krvi, a taloženjem se ta boja mijenja u jaku i jasnu vinsko karamel krvavu boju. Izrazito je slatkog i intenzivnog voćno medenog okusa. Takav Varenik se ostavlja u posude na zrenje i taloženje  sve do kraja njegove upotrebe uz napomenu da se Varenik barem jednom godišnje treba pretočiti i odvojiti od taloga koji je nastao taloženjem i zrenjem .

Varenik je bolji što je stariji, ali su i gubici u količini nastali taloženjem i zrenjem Varenika svake naredne godine neizbježna pojava.

PRIMJENA VARENIKA

Varenik se koristi za razne načine i za razne primjene u kućanstvu. Kako je izrazito kaloričan I energetski jak, nekoć se davao djeci, te  iscrpljenim hraniteljima obitelji, kao i rodiljama da ih okrijepi. Najčešće se je servirao na tanjuru promiješan sa maslinovim uljem. Također je poznata njegova primjena u pripravi lokalnog kolača imenom Lumblija koji se servira za dan Svih Svetih . Neizostavan je u pripremi prave pašticade, nekih salata ili čak kao sok koji se dobije kada se Varenik promiješa sa vodom. Bilo koja salata u koju se primješa par kapljica varenika sa maslinovim uljem Torkul, pretvara se u gastro rapsodiju okusa i mirisa.

Gdje ga ima za kupiti ?

Varenik nažalost zbog složenog postupka proizvodnje i slabo poznatog recepta priprave, nije moguće naći nigdje u slobodnoj prodaji.
Obitelj Žuvela dan danas radi varenik u limitiranim količinama. Moguće ga je degustirati jedino pri posjeti našem imanju.