Zemljopisni položaj:
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na zapadnom dijelu otoka Korčule, 70 km zračne linije od Splita i 50 km od Biokova, u velikoj zaštićenoj uvali, smještena je Vela Luka, mjesto sa 4.5 tisuća stanovnika.

Cestovnim prometom Vela Luka povezana je sa gradom Korčulom (49 km), dalje trajektnom vezom sa Orebićem na poluotoku Pelješcu (51 km), te dalje Dubrovnikom (161 km), Splitom (278 km), Zagrebom (662 km),…

Brodskom linijom (2.5-3 h) i brzobrodskom linijom (1h i 45min) povezana je svakodnevno sa Splitom.

Izgled:

Otok Korčula je otok blagih i niskih brda s puno unutrašnjih većih i manjih polja.Neobrađeni prostori većinom su ispunjeni šumom.

Morska obala ima karakterističnu vizualnu sliku: zeleno-bijelo-modro, tj. odozgo zelena šuma, pred morem bijele morske stijene (mrkinte) širine do 50 m, a zatim modro more.

To je ustvari povijesna panorama pejsaža, koji se nije mijenjao od iskona. Istoga su vidjeli davnih godina; Iliri, Grci, Rimljani.., kad su ovim putevima prolazili.

Takva netaknuta priroda je vidljiva na predjelima Šaknja rata, Privale i u mnoštvu niskih otočića, kojima je garniran zapadni dio otoka.