Osim prije spomenutih povijesnih vrednota ovog kraja sada ćemo spomenuti i neke prirodne atraktivnosti.

Već smo spominjali egzotičnu prirodu krajolika.

Priroda korčulanskog krajolika podsjeća  na misterije opisanih i oslikanih mitoloških priča Odiseje ili priča o gusarima, dok u toplom razdoblju godine boravak po uvalama, žalima i mrkintama daje utisak arhipelaga južnih mora u kojem se osjeća poseban romantični zanos, koji je već više puta opjevan u pjesmama ljubavi, mora i sunca.

Moglo bi se reći nešto kao nestvarno ili san.

No osim ovog, recimo prirodno izazvanog ugođaja, treba ukazati i na ono što nudi sam čovjek.

Dovoljno je samo proći niz otok do Čare i vidjeti što sve uspijeva po poljima uz cestu.

To su sorte vinove loze čuvenih vina, koja su znana i po Europi; Pošip, Rukatac, Pagadebit, Cetinka, Grk,…

Ali ukoliko čovjek voli i želi prije vina nešto slasno pojesti, onda to mora biti začinjeno maslinovim uljem najviše kvalitete,a koje možete naći upravo u Veloj Luci.

Možemo slobodno reći i jamčiti da s ovim maslinovim uljem obična riba ili zelje postaju gurmanski specijaliteti par excellence.

Jer ovo ulje može pretvoriti običnu bukvu ili ušatu u oradu i brancina, a divlje trave i raštika, tope se u ustima i okusom podsjećaju na raj izgubljenog vremena.

I što je također važno, ulje od Drobnice i Lastovke dugo traje (ako se ne potroši) i dobro je za upotrebu čak i do 5 godina.

Malo ćemo vidjeti kakve su to masline.

Što je ustvari Drobnica?

Kako smo već rekli, ta maslina opstaje u posebnim deficitarnim uvjetima klime i tla i nije za jelo. Kakav onda mamac Drobnica ima, da može prenijeti svoj plod na daljinu radi razmnožavanja i samoočuvanja? To je upravo ulje.

Ulje koje mora biti požudno i dugotrajno da ga korisnici (čovjek i životinje) žele skupljati i konzumirati. Dakle, to ulje je onda bolje od onog koje daju druge sorte maslina, a koje su dobre i za jelo.

Drobnica je sorta – uljarica.

Ali još se jedna sorta masline prilagodila ovakvim deficitarnim uvjetima, gotovo da se stopila sa ovim našim krajem, iako je njena povijest puno kraća od sorte Drobnice.

To je sorta Lastovka.

Ni ona nije za jelo, jer ima vrlo malo “mesa” – uljarica je.

Lastovka slično Drobnici ima između koštice i opne gorku sastojinu punu izvrsnog ulja bogatog polifenolima.

To ulje je privlačno bojom i okusom i pogodno za kombinaciju s uljem Drobnice.
Ostaje na kraju vidjeti jeli to sve. Nije.

Jer zahvaljujući opet tlu i klimi u ovom kraju uspjevaju i posebne sorte smokve; Bjelice – zvane Šuševke.Sorta Šuševka sadrži toliko sladora da se može upotrijebiti i čuvati kao i datulja. Kao takva je specijalitet uz čašicu rakije, koja se može praviti i od nje same.

Vrijednost smokve sorte Šuševke je iskazana i u izreci “Nima smokve do Šuševke i divojke do Žuvelke“.

Da ne ispustimo još jedan dar ovog kraja. a to je plod manjiga koja se nalazi u šumi i koja zori u jesen. Od nje se pravi rakija od manjigah.

Daleko bi nas odvelo ako bismo htjeli opisati što se sve može dobro i interesantno otkriti na zapadnom dijelu otoka Korčule u okolini Vele Luke, a što je zadatak jednog dobrog turističkog vodiča.