Širi prostor oko Vele Luke nakon propasti rimske države stoljećima je bio pust. Na tom prostoru možemo pronaći puno ostataka prethodnih stanovnika. Ne računajući monumentalnu Velu spilu i tragove njezinih stanovnika u njoj, od prije desetak tisuća godina, oko Vele Luke još možemo vidjeti ili naći ilirske meje, torove, gomile.

Ili pak rimsku i grčku keramiku, ostatke rimskih kuća i naselja, njihove putove, ploče, kipove, a isto tako još su tu uvijek kutišća od prije dva stoljeća napuštenih stanova današnjih Velolučana.

Vjerojatno je toga prije, dok se krčilo, bilo puno više, ali se iz neznanja uništilo. Ipak, danas su ostali još uvijek neki povjesni lokaliteti kao što su Mirje, Gradina, Gomile, Slova, Potirna, Kopila, itd., što po sebi govori što je sve tu prije bilo.

Mnogi vrijedni povijesni predmeti pronađeni prije nastanka Vele Luke su otišli u druge gradove i muzeje, ali nešto je ostalo i u veloluškom muzeju.

Nekoliko zanimljivosti o Veloj Spili
U Veloj Spili pronađen je i Stanko, najstariji kostur stanovnika Mediterana. Stanko je živio u mezolitiku prije više od 9000 godina, bio je lovac, ribolovac i sakupljač plodova. Grob u kojem su pronađene kosti najstariji je iskopani grob na području bivše Jugoslavije.
Vela Spila je zapela za oko i samoj engleskoj kraljici Elizabeti koja kao velika ljubiteljica povijesti godinama financijski podupire rad istraživača sa Sveučilišta u Cambridgeu, uključenih u istraživanja na području Vele Luke.

Arheolozi su u unutrašnjosti Vele Spile nedavno otkrili vrijedne primjerke keramike stare 17 500 godina koja svjedoči o zajednici prapovijesnih umjetnika i obrtnika koju su tijekom posljednjeg ledenog doba”izumili” keramiku – tisućama godina prije nego što je ona postala normalna stvar.
Nalaz se sastoji od 36 fragmenata, većinom krhotina modeliranih životinja. Arheolozi vjeruju da su oni plod umjetničke kulture koja je procvjetala u regiji prije oko 17 500 godina.

Nalazi u Veloj Spili predstavljaju prve dokaze o paleolitičkoj umjetnosti keramike na kraju posljednjeg ledenog doba.

Najveći muzej na otvorenom se nalazi upravo po spomenutim okolnim povijesnim lokalitetima Vele Luke.
Jednu od povijesnih atrakcija ili muzej na otvorenom čine već spominjani nasadi; stabla maslina sorte Drobnica.
Tu se još uvijek nalaze gorostasne masline ili njihovi ostaci, koje izazivaju divljenje ne samo svojim izgledom nego i evidentnom starošću, kao uostalom i sami okolni teren.