Neke  zanimljivosti o gradu Korčuli

KOPNENA VRATA

Iznad ulaznih Kopnenih vrata nalaze se dva simbola korčulanske povijesti:
– ploča s krilatim lavom Svetoga Marka kao simbola vladavine Mletačke Republike,
– te spomen-ploča o 1000-godišnjici krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava.

LUMBARDSKA PSEFIZMA

Gradski muzej u palači Gabrielis (16.stoljeće) prikazuje posjetiteljima život stare Korčule.
U prizemlju je izložena “Lumbardska psefizma” – natpis u kamenu, nađen u Lumbardi, koji opisuje osnutak grčkog grada u 4. st. prije Krista. Kraći natpis opisuje prethodno sklopljen ugovor grčkih doseljenika s otoka Issa ( otok Vis ) s domaćim ilirskim poglavicama, zatim obvezuje sve doseljenike na bezuvjetnu odanost, te završava popisom 180 doseljeničkih obitelji.

PLAN GRADA

Glavna gradska ulica vrlo pravilno presijeca grad na istočnu i zapadnu polovicu, te pokrajnje ulice što idu do gradskih zidina i neodoljivo podsjećaju na riblju kost.
Ovakav savršen plan grada poštuje teren na kojem se nalazi i omogućuje idealne uvjete života, a posebno dobro organiziranje obrane grada od napadača.

KATEDRALA SVETOG MARKA

St Marks Cathedral

Katedrala svetog Marka je gotičko-renesansna građevina građena od početka do kraja 15. stoljeća pretežito od korčulanskih meštara i od korčulanskog kamena s otoka Vrnika i Kamenjaka, a o starijoj crkvi svjedoče tri apside.
Njen prvi graditelj je Korčulanin Hranić Dragošević, slijedi Ratko Ivančić, a krajem 15. stoljeća katedralu genijalno dovršava najpoznatiji korčulanski srednjevjekovni graditelj Marko Andrijić (umro 1507).
Portal s figurama lavova i svetoga Marka isklesao je 1412. meštar Bonino iz Milana kao i portal s likom Sv. Jakova te portal s likom Sv. Petra na crkvici Sv. Petra. Prekrasna rozeta, vijenac, vrh zvonika i ciborij nad glavnim oltarom u Katedrali, djela su Marka Andrijića.

KORČULANSKE TRADICIJSKE SLASTICE

Cukarini Korčula

Korčulanski tradicionalni kolači su cukarini, klašuni, hrustule i prikle (“pršurate”), te vrlo ukusna “rozata” (creme caramel).
Na Uskrs se na cijelome otoku peku tradicionalni uskrsni slatki kruhovi “sirnice”, u Čari, Smokvici, Blatu i Veloj Luci na Sve svete prigodni kruh “lumblija”, a u gradu Korčuli na svetog Martina “lojenica”.

KORČULANSKA VINA

Cukarini Korčula

Pošip je bijelo suho vino iz Čare i Smokvice. To je prvo korčulansko vino koje je dobilo zakonsku zaštitu. Sorta je autohtona.
Rukatac je bijelo suho vino iz Smokvice koje je u drugim dalmatinskim krajevima poznato pod imenom Maraština.
Grk (Grk) je bijelo suho vino iz Lumbarde koje karakterističnom aromom i značajem odaje posebnost pješčane podloge. Sorta je autohtona.
Plavac je ime najboljih crnih vina otoka Korčule, a najpoznatiji su plavci iz sunčanih južnih uvala “Defora”.
Par kilometara sjeveroistočno od korčulanskih hotela nalaze se pelješki vinogradi zasađeni sortom Plavac Mali i s njih dolaze najbolja suha crna vina Hrvatske: Postup i Dingač.

izvor: TZG Korčula